Hír: Méltó helyen a Lenkey-szobor - HEOL.hu
(Kategória: Híreink)
Küldte: lenkey-sek.hu
2017. június 22. csütörtök - 07:08:06


A belvárosi általános iskola 1988 óta viseli az 1848/49-es szabadságharc hős tábornoka, Lenkey János nevét. Az épület folyosóján díszfal őrzi a 14. aradi vértanú emlékét. Itt, a nyári szünet idején meg­újuló részen kap helyet a névadó mellszobra, amelyet a tanévzá­rás előtt adtak át az iskola közösségének a Lenkey Társaság Kulturális Örökség Egyesület képviselői. Az egyesület az idén – a város önkormányzatának egyetértésével és támogatásával – születésének 210. évfordulója alkalmával méltó módon kíván megemlékezni az egri származású honvéd tábornokról. Ennek jegyében az aradi vértanúk napján tartandó ünnepségen avatják majd fel Lenkey János szobrát. Az alkotást Kutas László szobrászművész készítette.


– Izgalmas feladat volt megfejteni a tábornok egyéniségét, s ennek alapján olyanná formálni a szobrot, mint amilyen az életben volt – árulta el a művész.


– Úgy gondoltuk, hogy egy ilyen patinás, a Lenkey nevét viselő, s az emlékét ápoló iskolában méltó helyre kerül ez a szobor. Ezért döntöttünk a másolat átadása mellett – mondta Lenkey Péter, az adományozó egyesület elnöke.


20170622_lenkeys_szobor.jpg

Forrás: http://www.heol.hu/heves/kozelet/melto-helyen-a-lenkey-szobor-732458/

 
Ezen hír származási helye: Lenkey-s Bajtársi Egyesület EGER
( http://www.lenkey-sek.hu/news.php?extend.27 )