Hír: A két Lenkeyre és a szabadságharc résztvevőire emlékeztek a vetélkedő diákok
(Kategória: Híreink)
Küldte: lenkey-sek.hu
2018. április 13. péntek - 02:11:31


A két Lenkeyre és a szabadságharc résztvevőire emlékeztek a vetélkedő diákok

A rajzlapokon megelevenedett a korabeli történelmi esemény egy-egy jellegzetes pillanata: a pesti utcán vonuló fellelkesült tömeg, a kinyomtatott 12 pont, a csatába készülő huszár. Az alkotások azon a vetélkedőn készültek, amit a Lenkey-s Bajtársi Egyesület és az Agria Kincs Kulturális és Sportegyesület a napokban rendezett középiskolás diákok számára.

20180323_vetelkedo_1.jpg

A hős tábornok családi leszármazottja, Lenkey János korabeli dokumentumokat mutatott be a vetélkedőn. FOTÓ: SZILVÁS ISTVÁN


Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulója alkalmából lezajlott szellemi párbajon az egri IQ pont, az Andrássy, a Szilágyi, a Wigner, az Eventus és a Kossuth Zsuzsa középiskola tíz csapata mérte össze tudását. (Sajnálatos, hogy a rendezők felkérése ellenére a megye többi középiskolája nem képviseltette magát.)


A résztvevők először dr. Papp József, az EKE Történelemtudományi Intézete igazgatójának részletes korrajza, illetve Fejér Ingrid, a Dobó István Vármúzeum történész muzeológusának szemléletes előadása révén idézték fel a múltbeli eseményeket, majd Lenkey János, az egri születésű hős tábornok, Lenkey János családi  leszármazottja egyebek között Kossuth Lajostól, Lenkey Károlytól származó leveleket mutatott be.

20180323_vetelkedo_2.jpg


A változatos feladatsorból álló vetélkedőt az Andrássy György szakgimnázium 1. számú – Arsenovic Damjan, Nagy Szabolcs Máté, Kovács Eszmeralda Jázmin alkotta – csapata nyerte meg. A második helyen az Andrássy 3. számú, míg a harmadikon holtversenyben a Szilágyi gimnázium, illetve a Wigner kadétcsapata végzett. A díjakat Fejér Ingrid, a zsűri elnöke és Munkácsi Sándor, a bajtársi egyesület elnöke adta át a résztvevőknek.


Sz. I.
Ezen hír származási helye: Lenkey-s Bajtársi Egyesület EGER
( http://www.lenkey-sek.hu/news.php?extend.33 )